Hvordan du bruger en stegeso?
Hvis du vil i gang med at lave mad i en stegeso, kan du her læse lidt om hvordan du kan bære dig an. Lad os antage at du vil bruge en stegeso i ler, som en Rømertopf. En udgave på 2,5 kg kan rumme cirka 3 liter og lave mad til omkring fire personer.
Det første du gør inden du putter mad i stegesoen er at putte fad og låg i et vandbad i ca. 15-20 minutter. Vandet sætter sig i porerne på leret hvilket efterfølgende lettere rengøringen, men stopper også duft- og smagsstoffer for at sætte sig i leret. Derudover afgiver leret lidt af væsken igen under stegning og giver ekstra væde til maden. Om du har brugt vandbad eller ej inden placeringen i ovnen, gør ingen forskel om leret springer. Hvis du sætter en stegeso ind i en varm ovn, risikerer du at det springer fordi varme forskellen er alt for høj. I stedet skal du sætte stegesoen, med indhold, i en kold ovn og tænde derefter. Så bliver det hele opvarmet langsomt og leret oplever ikke det store temperaturspring.
Skal du lave fisk, kan det være en fordel at vælge en stegeso i glas eller bruge et almindelige ovnfast fad i stedet. Leret kan nemlig absorbere fiskelugten og det vil blive ved med at hænge i leret. Så kig under Ovnfast og find et mere passende fad.